Hoe kan ik het rapport interpreteren?

Persoonlijkheid en Zelfbeeld
Wat voor persoon ben ik eigenlijk? Welke positieve eigenschappen kenmerken mij en waar moet ik voorzichtig mee zijn? Wat zijn mijn kernkwaliteiten?
Om je persoonlijkheid te analyseren, maken we gebruik van het enneagram, een persoonlijkheidstheorie. Dit model categoriseert negen verschillende persoonlijkheidstypen met unieke eigenschappen. Hoewel alle negen enneagramtypen aspecten in je kunnen hebben, overheerst meestal één type.

De basispersoonlijkheid verwijst naar de kern kenmerken en eigenschappen die jou uniek maken. Het is de manier waarop je van nature reageert op situaties en hoe je over het algemeen handelt. Dit vormt de basis van wie je bent, ongeacht de omstandigheden.
Aan de andere kant hebben we het over het zelfbeeld. Dit is hoe je jezelf ziet en hoe je denkt dat anderen jou zien. Het wordt soms beïnvloed door externe factoren, zoals feedback van anderen en ervaringen in het verleden.
Er zijn maar weinig mensen die hun basispersoonlijkheid hetzelfde hebben als hun zelfbeeld. Er is dan ook geen goed of fout. Wel goed om hiernaar te kijken en je bewust te zijn van de verschillen.

Tip: Richt je op je positieve aspecten van jouw persoonlijkheid en herken de mogelijke valkuilen.

Werkomgeving
Welke soort werkomgeving past het beste bij mijn persoonlijkheid?
In dit gedeelte laten we zien welke werkomgeving het beste bij jou aansluit. We baseren dit op het RIASEC-model van John L. Holland, dat zes verschillende werkomgevingen onderscheidt.
Hoewel je in alle zes de werkomgevingen zou kunnen functioneren, sluit één type het beste aan op jouw persoonlijkheid

Tip: Als je op zoek gaat naar een andere functie, of organisatie kijk dan is of de werkomgeving ook passend is.

Leerstijl
Welke leerstijl past het beste bij mij?
Hier tonen we jouw voorkeursleerstijl volgens het model van David Kolb. Dit model verdeelt leerstijlen in vier gedragingen en bijbehorende stijlen.
Hoewel je waarschijnlijk elementen van alle vier de leerstijlen herkent, zal één stijl het beste bij jouw persoonlijkheid passen.

Tip: Je kunt je leerstijl gebruiken bij het leren van nieuwe dingen en het kan je helpen bij het doen van een project, of het geven van advies.

Beroepen
Welke beroepen passen bij mijn persoonlijkheid? Welke studie past mij?
We maken hier gebruik van de 27 beroepscategorieën uit de Nationale Beroepengids. We tonen je een aantal beroepen op verschillende opleidingsniveau vooral om je breder te laten kijken. Categorieën waar je boven de 60% scoort, zou je vanuit je persoonlijkheid goed kunnen of gaan uitvoeren.

Tip: Als je op zoek gaat naar een andere functie of studie, kijk dan naar welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen.

Competenties
Ben ik klantgericht? Hoe ga ik om met stress? Kan ik samenwerken?
In dit onderdeel laten we je  jouw score zien op 29 verschillende competenties. We hanteren de indeling uit het boek “The Art of Management” van M.A. Nieuwenhuis (ISBN-13: 978-90-806665-1-1, 2003-2010). Competenties omvatten kennis, vaardigheden en eigenschappen die relevant zijn voor de (nieuwe) werkomgeving, maar kunnen ook nuttig zijn voor studenten tijdens de studie.
Binnen elke competentie tonen we drie hoofd thema’s met daaronder gedragingen. Voor competenties waar je boven de 40% scoort, is minder inspanning vereist.

Tip: Als je op zoek gaat naar een andere functie, overweeg dan een functie waar competenties in voorkomen waarin je tussen de 40-50 scoort. Als je je juist wilt ontwikkelen, analyseer dan de gedragingen op de verschillende niveaus en integreer dit in je ontwikkelplan.